Is geld beleggen in toekomstige bouwlocaties een goede investering? Jazeker, het is zeer interessant om mee te investeren in de ontwikkeling van bouwlocaties en zeker in het licht van het mogelijk financieel rendement dat eraan verbonden is. Bij een investering in de ontwikkeling van potentiële toekomstige bouwlocaties is er een ander risico in vergelijking met het kopen van crypto of handelen op aandelenbeurzen.
Het resultaat van het rendement bepaalt uiteraard achteraf pas in hoeverre er sprake is geweest van een goede investering. Dat is in elk geval zo op het moment dat het project als bouwlocatie vorm heeft gekregen. Uiteraard brengt iedere belegging brengt risico’s met zich mee en dat geldt net zo goed voor een investering in potentiële bouwlocaties. Om een concreet antwoord te krijgen op de vraag of het een goede belegging betreft om mee te investeren in de ontwikkeling van bouwlocaties, is het wel belangrijk om eerst meer achtergrondinformatie te krijgen.
Waardestijging door de jaren heen
Door de jaren heen is er altijd sprake geweest van een waardestijging van grond ongeacht of deze tot bouwlocatie is ontwikkeld. De gemiddelde prijs van agrarische grond laat bijvoorbeeld een verloop zien van € 34.000 per hectare in 2002 tot een prijs van € 64.000 per hectare in 2020. Deze gegevens zijn afkomstig van het NVM en het Kadaster. Overigens betreft het hier alleen nog maar de waardestijging van landbouwgrond als zodanig en laat deze waardevermeerdering zien dat het risico in dit kader beperkt is.
Wij maken het verschil
Het verschil in onze handelswijze is, dat je bij het mee investeren in potentiële bouwlocaties onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Als je mee investeert dan is er sprake van aansluiting bij het doel om echt rendement te verkrijgen, waarbij wij als projectontwikkelaar de focus richten op het ontwikkelen van bouwlocaties. Na aankoop nemen wij partijen in de arm als ingenieurs, stedenbouwkundigen en bijvoorbeeld een architect om plannen te maken en in de richting van de gemeente te lobbyen om een bestemmingswijziging te realiseren.
Oplossing voor woningnood
Een belangrijke factor bij het investeren in dergelijke projecten is het inspelen op de woningnood. Op het moment dat agrarische locaties omgezet worden in bouwprojecten is er sprake van een aanzienlijke waardestijging. De woningnood in Nederland is hoog en de overheid is druk bezig met het nastreven van de doelstelling om in 2030 een miljoen woningen te bouwen.
Binnenstedelijk bouwen gaat erg langzaam en daarmee lijkt de doelstelling van het aantal te bouwen woningen al niet meer te bereiken. Daarom zijn er andere middelen nodig om de woningnood te doen afnemen. Het is niet voor niets dat er al voorstellen zijn van grote projectontwikkelaars om maar in weilanden te gaan bouwen. Kortom, dit is dé tijd is om posities in te nemen aan de rand van steden en dorpen, waar straks wonen gebouwd kunnen worden.
Bouwen in weilanden
Het woningtekort staat al jaren op de agenda en de woningnood wordt steeds nijpender. Er komen op basis van de bestaande plannen heus wel honderdduizenden woningen bij tot 2030, maar de doelstelling van een miljoen nieuwe woningen lijkt nog ver weg. Het Economisch Instituut voor de Bouw heeft in een rapport, dat afgelopen jaar is opgesteld, laten weten dat er voor ongeveer 300.000 woningen nog extra bouwlocaties moeten komen. Wat dat betreft is het mee investeren in potentiële bouwlocaties uiteraard actueel en interessant.
Woningbouw als onderdeel van de natuur
Er zijn allerlei potentiële locaties in Nederland die geschikt zijn om in de toekomst woningen op te bouwen. Het is niet altijd zo dat de natuur daarvoor hoeft te wijken, want er zijn natuurlijk mogelijkheden om nieuwbouwprojecten als het ware te laten opgaan in de natuur. Of om daar waar natuur verdwijnt, weer natuur terug te brengen, zoals met de aanleg van parken en water in en rond woonwijken.
Aantrekkelijk alternatief
Het tekort aan bouwlocaties maakt het meedoen met een investering interessant. Het is tegenwoordig niet rendabel om geld op de bank te houden en beleggen in crypto is erg risicovol. Zo is het rendement op het beleggen in aandelen van veel verschillende factoren afhankelijk. De financiële markten zijn wat dat betreft volatiel. In dat opzicht kan, mede gelet op het tekort aan bouwlocaties, het mee investeren in de ontwikkeling daarvan als een aantrekkelijke en alternatieve investering gezien worden.
Toenemende vraag naar bouwgrond
Er is nog een reden waarom het investeren in toekomstige bouwlocaties als interessante investering te beschouwen is. De vraag naar bouwgrond neemt namelijk alleen maar toe en zeker gelet op de plannen die er zijn om de komende jaren honderdduizenden woningen te bouwen. De hoeveelheid grond in Nederland die er ligt, verandert niet, maar er is nu eenmaal bouwgrond nodig om woningen op te bouwen.. De vraag is dan ook groter dan het aanbod en dat is vanuit het oogpunt van investeren gunstig te noemen.
Rendement
Het is uiteraard vooraf niet te voorspellen wat het rendement zal zijn bij het investeren in potentiële bouwlocaties. Indien er sprake is van een ontwikkeling tot een bouwlocatie, is het reëel te verwachten dat er sprake is van een aantrekkelijk rendement. Als dat niet tot de mogelijkheden behoort, behoudt de investering waarde naar de aard van het karakter. Het grootste rendement is te behalen als er uit de potentiële bouwlocatie een bouwproject voortkomt en daar doen wij als projectontwikkelaar onze uiterste best voor.
Wil je mee investeren in potentiële toekomstige bouwlocaties? YB Projecten beschikt over specialistische kennis en over een groot netwerk om een goede inschatting te maken waar de beste mogelijkheden liggen om projecten te ontwikkelen. Neem gerust contact op voor meer informatie.