Is investeren in vastgoed nog interessant?
Investeren in vastgoed is de laatste jaren voor veel partijen rendabel geweest. Zowel voor particulieren die zijn gaan beleggen in vastgoed om te verhuren als voor ondernemers. Het stenen tijdperk qua investeren in vastgoed kent echter een kentering. De vastgoedmarkt heeft te maken met dalende huizenprijzen en met strengere regelgeving. Er zijn al tal van gemeenten waar een zelfbewoningsplicht van toepassing is. Bovendien is er sprake van een eventuele opkoopbescherming. Deze beschermende maatregel heeft natuurlijk rechtstreeks invloed op de vraag of investeren in vastgoed nog interessant is. Bovendien krijg je als particulier bij beleggen in vastgoed met een hogere overdrachtsbelasting te maken.
Opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht
Gemeenten hebben de mogelijkheid om koopwoningen in lage en gemiddelde prijsklassen te beschermen. Het gaat hier om bescherming tegen investeerders die als doel hebben de woningen te verhuren. Er is in de afgelopen jaren een grote toename geweest van particulieren die daar net als grote investeerders de voordelen van zien. Het is ook een interessante belegging als je vastgoed koopt en dit voor een hoge prijs verhuurt. Hierdoor viste echter wel een grote groep kopers die de woning zelf wilden bewonen vaak achter het net. De opkoopbescherming maakt het nu minder interessant voor veel particulieren om in vastgoed te investeren als verhuur van de woning het doel is.
Verbod op verhuur
De opkoopbescherming is naast de zelfbewoningsplicht, die al langer bestaat, in het leven geroepen. Dit houdt in dat gemeenten de mogelijkheid hebben om bij de aankoop van een woning een algemeen verbod op verhuur in te stellen. Daarnaast is er een landelijke richtlijn voor zelfbewoningsplicht. Dit is een regel die betrekking heeft op de aankoop van nieuwbouwwoningen en de verplichting om er gedurende een bepaalde periode zelf te gaan wonen. De hoogte van de koopprijs varieert per gemeente en er is vrijheid om bijvoorbeeld bepaalde nieuwbouwwijken aan te wijzen voor zelfbewoningsplicht.
Stijgende overdrachtsbelasting
Het kabinet ziet graag dat starters net als doorstromers een betere positie krijgen op de arbeidsmarkt. De opkoopbescherming en zelfbewoningsplicht dragen daaraan bij, maar er is nog een maatregel ingesteld. Het algemene tarief voor de overdrachtsbelasting ter verbetering van de starterspositie ten opzichte van beleggers in vastgoed stijgt voor beleggingsvastgoed naar 10,4%. Starters tot 35 jaar profiteren van vrijstelling van de overdrachtsbelasting en kopers die het huis zelf gaan bewonen betalen 2%. De hogere overdrachtsbelasting maakt het in combinatie met de andere factoren minder interessant om te investeren in vastgoed.
Wel investeren in vastgoed, maar niet in stenen
Stenen vastgoed is voor een groot deel van de particulieren, door de veranderingen en strengere regels, minder interessant te noemen. Als stenen vastgoed minder interessant is om in te investeren, zijn er nog wel andere beleggingsobjecten die niet geraakt worden door factoren als opkoopbescherming en hogere overdrachtsbelasting. Het is zeker in het licht bezien van de huidige tijd met een krappe woningmarkt interessant om geld te beleggen in de ontwikkeling van bouwlocaties. De aandacht is daarmee te verleggen naar de voorloper van stenen vastgoed, namelijk investeren in toekomstige bouwlocaties. Alles begint met bouwgrond, waar huizen op komen te staan. Door daarop in te spelen en te investeren in locaties waar straks gebouwd kan worden ligt er potentieel. Je loopt daarmee vooruit op de beleggers die vervolgens in stenen vastgoed investeren.
Mee investeren in potentiële bouwlocaties
Vastgoed is een onroerende zaak of onroerend goed en heeft betrekking op zaken die niet verplaatsbaar zijn. Naast woningen zijn potentiële bouwlocaties ook een vorm van vastgoed. Het is wat dat betreft zeker interessant om geld te beleggen in vastgoed, zoals door met ons mee te investeren in de ontwikkeling van toekomstige bouwlocaties. Op deze manier is het mogelijk om een stabiele vastgoedportefeuille op te bouwen. Het profijt komt van de ontwikkeling van nieuwe bouwlocaties. Bovendien bescherm je het belegde vermogen op deze manier tegen inflatie. Laat je geld staan op de spaarrekening dan wordt het in de loop der jaren minder waard. Bij een hoge inflatie daalt de waarde van je geld extra snel.
Huidige woningmarkt biedt kansen
De huidige woningmarkt biedt voor wat betreft beleggen in stenen vastgoed minder kansen, maar als het gaat om het investeren in nieuwe bouwlocaties liggen er juist volop kansen! De krapte op de woningmarkt is al jaren aanwezig en dit blijft de komende jaren onveranderd. Er is in Nederland gewoon veel bouwgrond nodig om woningen op de bouwen. De overheid heeft plannen om nog zo’n 900.000 woningen te bouwen vóór 2030.. Wat is daarvoor nodig? Bouwgrond. Daarom is het investeren in vastgoed op deze manier nog wél interessant voor particulieren. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Kijk eens naar onze beleggingsobjecten.
Heb je vragen over het investeren in de ontwikkeling van toekomstige bouwlocaties? Neem gerust contact op met YB Projecten, wij staan je graag te woord.