Wat is een betere optie? Je vastgoed verkopen of verhuren?
Wil je investeren in vastgoed dan heb je de keuze uit verschillende opties om rendement te realiseren. Je kan vastgoed verkopen of vastgoed verhuren. Er is voor beide keuzes wat te zeggen, maar je wilt natuurlijk de beste keuze maken. Daarom is het eerst belangrijk om te kijken naar de voordelen en nadelen, maar ook te onderzoeken welk type vastgoed daar het beste bij past. Naast beleggen in stenen vastgoed bestaat er namelijk een aantrekkelijke mogelijkheid om te investeren in potentiële bouwlocaties.
Vastgoed verkopen
Wil je investeren in vastgoed om het daarna met winst te gaan verkopen dan ben je afhankelijk van de woningmarkt. Er is jarenlang sprake geweest van een gunstige woningmarkt met stijgende huizenprijzen. Nu is er echter een kentering gaande met dalende huizenprijzen. Dit kan voor de aankoop van vastgoed positief zijn, maar voor de verkoop natuurlijk niet.
Leegstand en onderhoud
Wil je snel winst maken met vastgoed dan is het geen goede tijd om woningen aan te kopen. Je hebt om winst te maken dan eerder te maken met een belegging op de lange termijn, waarbij de woningmarkt onvoorspelbaar blijft. Bovendien ben je vaak geld kwijt aan het opknappen of verduurzamen van de woning, maar ook aan het onderhoud.
Je wilt het huis in een ongunstige woningmarkt natuurlijk niet jarenlang leeg laten staan. De waarde vermindert namelijk snel als je geen onderhoud pleegt. Hier komen dan ook kosten bij kijken. Bij het aanbrengen van verbeteringen heb je echter het voordeel dat de waarde van de woning toeneemt. Dat is dan weer positief met het oog op het rendement bij het verkopen van vastgoed.
Vastgoed verhuren
Het verhuren van vastgoed is populair onder particulieren omdat daarmee een trend van het verdienen van een passief inkomen wordt gevolgd. Er komt echter veel meer bij kijken dan alleen het aankopen en verhuren van vastgoed. Je moet bijvoorbeeld de woning verhuurbaar maken. Bijvoorbeeld door het huis aan bepaalde maatstaven te laten voldoen om een goede huurprijs te vragen. Dit kost geld en tijd. Een voordeel is wel, dat als je jarenlang een woning verhuurt de waarde ervan stijgt. Naast een passief inkomen is er dan ook sprake van winst als je na jaren de woning verkoopt.
Het is bij het verhuren van vastgoed verder belangrijk om op zoek te gaan naar goede huurders. Die zijn niet zomaar voorhanden. Het komt maar al te vaak voor dat een woning na verhuur helemaal uitgeleefd is en je dus extra kosten aan onderhoud kwijt bent. Dan loop je ook nog het risico dat huurders de huur niet betalen, zodat je achter je geld aan moet. Je kan het zoeken naar goede huurders uitbesteden, zoals aan een makelaar. Dit kost je echter wel extra geld, zodat je passieve inkomen daalt.
Nieuwe regels nadelig voor verhuurders
De huurprijzen in de vrije sector worden met de invoering van het puntenstelsel aan banden gelegd. Dit betekent dat je met een lager passief inkomen rekening moet houden. De verwachting is, dat er steeds meer particulieren komen die stoppen met het verhuren van vastgoed door de veranderende regelgeving. Het is namelijk ook zo dat er in veel gemeentes al sprake is van een zelfbewoningsplicht. Dit kan betekenen dat er veel meer woningen op de markt beschikbaar komen. Het aanbod neemt dan toe, waardoor de vraagprijzen dalen.
Is er een beter alternatief?
Ja, er is een beter alternatief voor verkoop of verhuur van woningen. Een alternatief dat juist in deze tijd aantrekkelijk en interessant is, namelijk investeren in toekomstige bouwlocaties. Je hoeft geen rekening te houden met onderhoud of met alle perikelen die komen kijken bij de verhuur van vastgoed. Bij het investeren in potentiële toekomstige bouwlocaties koop je ook vastgoed aan, maar in de vorm van grond. Dit is een schaars goed waar niets meer van bij komt en waarvan de waarde blijft behouden zonder dat er onderhoud nodig is.
Schaars aanbod, grote vraag
Het doel van het investeren in toekomstige bouwlocaties is dat je vooruitloopt op het grote aantal woningen dat gebouwd gaat worden. Het plan van de overheid is om in de komende jaren tot 2023 maar liefst 900.000 woningen te laten bouwen. Naast binnenstedelijke inbreiding zijn er natuurlijk ook locaties nodig buiten de steden. Het is namelijk onmogelijk om al deze woningen binnenstedelijk te realiseren. Wanneer je investeert in dergelijke locaties, hoef je na aankoop niks meer te doen, wij gaan aan het werk om het bestemmingsplan te wijzigen. Als dat rond is, worden de locaties verkocht en wordt de winst met tussenkomst van de notaris aan je uitbetaald..
Wil je meer weten over onze investeringsprojecten? Of heb je een vraag over dit alternatief voor het verkopen of verhuren van vastgoed? Neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op.